Historie

Koret i Gudbrandsdalen

Om Ad Cantus:

Ad Cantus er et kor med medlemmer fra store deler av Gudbrandsdalen. Ad Cantus ble stiftet i 2008, og har helt fra starten vært ledet av dirigent Åshild Alette Haugstad. Mye av korets repertoar er fra den klassiske korlitteraturen, men omfatter også salmer og folketoner. Vi har årlige konsertprosjekter.

Ad Cantus november 2019

2020

For første gang siden Ad Cantus startet, gikk et helt kalenderår uten at koret holdt konsert. Vi skulle ha konsert i Dombås kirke med Hear My Prayer den 8. mars. Den 20. februar var det brann i kirken, og vi flyttet konserten til Lesja. Da konserthelga kom, hadde vi så mange syke sangere (ikke koronarelatert sykdom!) at vi ble nødt til å avlyse konserten.

Fire dager etterpå stengte Norge på grunn av korona. For oss betydde det at det ble vanskelig å møtes for å øve, ettersom sangerne i Ad Cantus bor i mange kommuner i hele Gudbrandsdalen.  Dermed måtte flere av våre fysiske øvelser avlyses. Vi håpet på å kunne gjennomføre julekonsert sammen med Iver Kleive, men koronarestriksjoner gjorde at denne konserten måtte utsettes. Den planlegger vi å gjennomføre i desember 2021.

2019

Høsten 2019 framførte vi konserten Hear My Prayer i Sør-Fron og Lillehammer kirker. Programmet tok utgangspunkt i musikk av de store tyske komponistene Johannes Brahms (1833-1897 og Felix Mendelsohn (1809.1847). Vi sang også nyere musikk av komponistene John Tavener, Egil Hovland, Ola Gjeilo og Trond Kverno. Disse stykkene er alle skrevet i løpet av et tidsspenn på 25 år, i tiden fra 1976 til 2001. Konsertens hovedverk er vakre er vakre Hear My Prayer for sopran solo, kor og orgel. På denne konserten samarbeidet vi med sopranen Ingeborg Dalheim og organisten Paul Wilmot.

Mer om Hear My Prayer her.

Konserten framføres også 8. mars 2020 i Dombås kyrkje.

2018

I vårhalvåret jobbet vi fram mot jubileumskonserten i juni. 4.-5. mai hadde vi seminarhelg og generalprøve, og da vi inviterte vi oss selv til Lesja og Lesjaskog sangkor igjen.

3. juni ble jubileumskonserten Draumen med urframføring av bestillingsverket Draumen i Nordre Ål kirke.Høsten 2018 holdt vi jubileumskonserter også på Hamar (Hedmarksmuseets aula), i Lom (kultursalen på Aukrust gard) og i Sør-Fron kyrkje.

Mer om Draumen her.

2017

I mars 2017 konkurrerte vi på Tretten kor-cup, i juni -17 hadde vi en mindre konsert i Lillehammer kunstmuseum og i oktober 2017 deltok vi i Kor-NM i Trondheim. Her konkurrerte vi for første gong i klasse A, og fikk et svært godt resultat.

Høsten 17 begynte vi også innøvinga av Draumen; dette var stort og spennende og ganske utfordrande. Vi hadde fyrste samøving med solisten Sivert Holmen i november 2017.

Denne vinteren hadde vi ingen andre fokus enn å jobbe fram mot jubileumskonserten.

2016

Dette året begynte vi å sikte mot jubileet. I 2016 definerte vi 2016-18, inkludert jubileet, som et utviklingsprosjekt. Det ble lagt ned et veldig stort arbeid med å utarbeide en utviklingsplan, jobbe fram ideer til program og søke midler. Vi fikk 80.000,- i utviklingsmidler fra Oppland Fylkeskommune, og etter intenst arbeid med søknadsskriving fikk vi midler til bestillingsverket Draumen– Det norske komponistfond fullfinansierte dette.

Draumen bygger på tekster av Olav H. Hauge, og musikken er komponert av Henrik Ødegaard.

Høsten 2016 begynte vi innøvinga av deler av jubileumsprogrammet.

I desember 201616 hadde vi ny PUST-konsert.

2015-16

Vi var enige om at vi opptrådte for sjelden, og at vi trengte framføringstrening. Så vi inviterte oss selv til Lom Songlag, Lesja og Lesjaskog sangkor og Østre Gausdal sangkor. Vi hadde samarbeidskonserter i oktober i Lom, i februar på Lesja og i april i Gausdal.

I mars 2015 fremførte vi Mozarts requiem i Sør-Fron Kirke og Lillehammer kirke. Dette prosjektet ble i sin helhet ledet av dirigent Åshild Alette Haugstad. Koret var i den forbindelse forsterket med andre korsangere fra distriktet. Vi samarbeidet med et profesjonelt orkester ledet av Ingrid Økland, og solistene Ingeborg Dalheim, Marianne E. Andersen, Terje Andersen og Håvard Stensvold. Konsertene fikk strålende kritikker i lokalpressen, og trakk over 700 publikummere fordelt på de to konsertene.

 

I tillegg hadde vi julekonsert med vokalgruppa PUST i Nordre Ål kirke i desember 2015.

I mai reiste vi til Praha sammen med Oslo Bachkor og sang Iver Kleives Requiem der – enn veldig vellykket tur!

2014

Våren 2014 hadde Ad Cantus fokus på Grunnlovsmarkeringen, og avholdt to flotte konserter 3. og 4. mai i Ringebu og på Lillehammer. Rundt hundre tilhørere møtte opp på hver av konsertene, og de tok begeistret imot et program med en rekke nasjonalromantiske perler, i tillegg til samtidskomposisjonen “Bara du går över markerna” av Karin Rehnkvist.

2013

Våren 2013 gjennomførte Ad Cantus folkemusikkprosjektet “Bergtatt”, der hovedfokuset var arrangementer for kor og hardingfele av Gjermund Larsen, samt middelalderballaden Margit Hjukse. Konsertene på Gammel-Kleppe i Vågå, Berghallen ved Hunderfossen og Kulturhuset Banken i Lillehammer, ble gjennomført sammen med felespilleren Sivert Andreas Holmen.

2012

I mars 2012 framførte vi Iver Kleives Requiem sammen med Oslo Bachkor og Con Vocale i Sør-Fron og Lillehammer kirker. Ragnar Rasmussen var dirigent under konsertene og Iver Kleive satt ved orgelet. Verket ble innstudert av Åshild Alette Haugstad, og medlemmer fra koret har også fremført verket i Oslo Domkirke høsten 2012, i Stavanger konserthus våren 2014 og Røros Kirke mai 2015.

Legg igjen en kommentar